Kokosowe naleśniki z twarożkiem
Kokosa się albo lubi albo nienawidzi. Wśród nas są zarówno jego zwolennicy jak i przeciwnicy. Przepis jest dla tych drugich, chociaż jak się potem okazało jedli wszyscy i im smakowało. Delikatne naleśniki z wiórkami kokosowymi do tego serowo-rodzynkowe nadzienie. Przyrumienione lekko na masełku i wszyscy krzyczą o dokładkę.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3 jajka
4 czubate łyżki wiórków kokosowych
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
70 g masła
szczypta soli
Nadzienie:
750 g twarogu
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
cukier waniliowy
szczypta soli
1/2 szklanki rodzynek
3 łyżki masła do podsmażenia
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystygnięcia. Do miski przesiać mąkę wymieszaną z solą. Jajka roztrzepać z mlekiem. Dodać do mąki i zmiksować, następnie dodawać stopniowo tyle wody, nie przerywając miksowania, aż ciasto uzyska gładką konsystencję rzadkiej śmietany. Do masy dodać rozpuszczone masło, wiórki kokosowe. Wymieszać dokładnie i odstawić na kilkanaście minut.
Rodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut. Pozostałe składniki nadzienia przełożyć do miski i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać odsączone rodzynki i wymieszać.
Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Przełożyć na talerz i przykryć ściereczką na czas smażenia pozostałych naleśników. Na każdy naleśnik nałożyć porcję nadzienie i zwinąć w rulon. Zwinięte naleśnik smażyć na małej ilości masła do ładnego zrumienienia. Podawać gorące z sosem czekoladowym.
Komentarze
Prześlij komentarz