Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią



Dzisiaj na tapetę wzięliśmy  dorsza, a dokładnie filet z tej pysznej ryby. Nie chcieliśmy oczywistej paniery to obłożyliśmy ją szynką parmeńską. Do tego podsmażana cukinia i polenta, danie mistrzowskie. Potrawa włoska, a przypadnie polskim smakoszom, gwarantujemy.




Składniki:


12 sztuk filetu z dorsza
2 kg cukinii
2 ząbki czosnku
120 g parmezanu
900 ml mleka
1 litr bulionu
300 g kaszki kukurydzianej (polenty)
cytryna
12 plastrów szynki parmeńskiej
120 g masła
świeża szałwia
12 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz czarny


Filety rybne rozmrozić. Cukinię oczyścić i pokroić w słupki. Czosnek obierać i przecisnąć przez praskę. Parmezan zetrzeć drobno na tarce. Mleko i bulion zagotować. Wsypać kaszkę kukurydzianą i gotować przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na ok. 10 minut do napęcznienia. Cukinię podsmażyć z wszystkich stron na 6 łyżkach gorącej oliwy z oliwek przez ok. 10 minut. Doprawić solą, pieprzem cytrynowym, czosnkiem, skórką otartą z dokładnie wyszorowanej i sparzonej cytryny. Filety z dorsza umyć i osuszyć, doprawić solą i czarnym pieprzem. Na każdym ułożyć po 1 plastrze szynki parmeńskiej i po 2-3 listki szałwii i spiąć mocno wykałaczkami. Podsmażyć na gorącej oliwie przez 1-2 minuty od strony obłożonej szynką, aż będzie chrupiąca. Obrócić i smażyć na małym ogniu przez 2-3 minuty. Do polenty dodać parmezan, masło i wymieszać. Doprawić do smaku, podawać z cukinią i saltimboccą z dorsza.













Komentarze

Popularne posty