Ciasto kawowe z bananami
Ciasto dla smakoszy kawy jak najbardziej na miejscu. Ale długo miejsca nie zagrzeje, bo rozpływa się w ustach i zadziwiająco szybko znika z lodówki. Chcecie się przekonać, zachęcamy, proste, smaczne, kawowe, bananowe. A do tego pięknie się prezentuje, zresztą oceńcie sami.
Składniki:
Ciasto:
5
jajek
1/2
szklanki mąki pszennej
1
łyżka mąki ziemniaczanej
3
łyżki ciemnego kakao
3/4
szklanki cukru
szczypta
soli
Masa:
250
g serka mascarpone
330
ml śmietanki kremówki
4
łyżki cukru pudru
3
łyżki kawy
2
duże, dojrzałe banany
3
łyżeczki żelatyny
napar z kawy do nasączenia
Białka
ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier ,
następnie dodać po jednym żółtku i wymieszać, dodać mąkę
z proszkiem i kakao i dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować
na tortownicy o wymiarach 32/36 cm wyłożonej
papierem do pieczenia. Piec w 180⁰ C przez około 20 minut. Po
wystudzeniu przekroić biszkopt na dwie części.
Kawę
rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, odstawić do
wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić, w wodzie, odstawić, żeby
napęczniała. W tym czasie ubić serek z cukrem i śmietaną, kiedy
masa ma już pożądaną konsystencję, dodać kawę i żelatynę,
dokładnie wymieszać. Do masy dodać pokrojone w plasterki banany i
dokładnie wymieszać.
Pierwszą
część biszkoptu nasączyć nalewką kawową rozcieńczoną
odrobiną wody. Wyłożyć masę, równo rozprowadzić. Przykryć
drugą połową biszkoptu, nasączyć, posypać kakao lub polać
polewą czekoladową. Wstawić do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz