Babka makowa
Makowy smak babki nie czyni z niej makowca, nie mniej jednak jest smakiem dominującym w tym cieście. Dlatego jest dość specyficzna, chociaż my z całego serca ją polecamy na świąteczny stół.
Składniki:
25 dag margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
1 szklanka maku
zapach migdałowy
lukier, rodzynki, płatki migdałowe do dekoracji babki
Miękką margarynę utrzeć, dodać jajka i dalej ucierać (można miksować). Gdy uzyska się gładką masę dodać cukier i ponownie ucierać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną - wymieszać ciasto, dodać mleko. Na końcu suchy mak i zapach migdałowy, wymieszać. Formę na babkę nasmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto makowe do formy. Piec 1 godzinę w piekarniku w nagrzanym do temperatury 175 stopni C. Upieczoną babkę przestudzić, wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Polukrować lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz