Spaghetti po bolońsku


Spaghetti jakie jest każdy widzi, ale czy każdy raz w życiu spróbował takiego naprawdę dobrego, szczerego od serca zrobionego? Jeżeli odpowiedź jest negująca, to warto poświęcić dłuższą chwile i zrobić domowe, pomidorowe, prawie takie jak we Włoszech. Dlaczego "prawie", a dlatego, że bazując na polskich produktach nie uzyskamy włoskiego smaku, no niestety, ale serce włożone w gotowanie będzie wyczuwalne.


Składniki:

150 g boczku
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
1 marchewka
2 łyżki oleju
500 g mielonego mięsa
1 szkl czerwonego wina
1 szkl bulionu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka obranych pomidorów
½ szkl mleka 
żółty ser
makaron spaghetti 


Boczek pokroić w drobną kostkę i włożyć na dużą patelnię, wytopić na małym ogniu aż się zrumieni. Przesunąć na bok, w wytopiony tłuszcz włożyć drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać drobno posiekany seler naciowy i startą marchewkę. Obsmażyć, następnie wszystko przełożyć do garnka.
Na patelnię wlać oliwę i obsmażyć mięso. Obsmażone mięso przełożyć do garnka z boczkiem i warzywami. Wlać wino i gotować mieszając ok. 5 minut. Dodać gorący bulion i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem. Łyżką rozdrobnić pomidory i wymieszać.
Przykryć i gotować na małym ogniu przez minimum 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania dodać mleko. Podawać z ugotowanym makaronem spaghetti posypując tartym parmezanem.












Komentarze

Popularne posty