Jarzynowa zupa z kluseczkami
Jarzynowa zupę każdy zna no i przeważnie każdy lubi. Ale ile można jeść taka samą zupę? Śpieszymy z pomocą i po pierwsze dodajemy do niej nieco mięska z kurczaka, a po drugie malutkie, okrągłe kluseczki, z mąka kukurydzianą, własnej roboty. Kilka zmian i zupa jak nowa :).
Składniki:
Kluseczki:
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki kukurydzianej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki masła
⅓ łyżeczki soli
trochę pieprzu
½ pęczka drobnego szczypiorku
Zupa:
4 udka z kurczaka
4 marchewki
4 łodygi selera naciowego
dwa małe pory
pietruszka
kawałek selera
2 listki laurowe
3 ziarnka pieprzu
2 ziarnka ziela angielskiego
1 cebula
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki
100 ml śmietany kwaśnej 18%
½ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki pieprzu
2 łyżki soku z cytryny
pół pęczka natki pietruszki
W misce umieścić oba rodzaje mąk, proszek i sól - wymieszać. Masło rozpuścić. Do mąki dodać jogurt, masło i posiekany szczypiorek - łyżką wymieszać i potem wyrobić ręką na gładkie ciasto - odstawić do lodówki. Z ciasta na kluski uformować małe kuleczki ( trochę mniejsze niż orzech włoski) - odstawić do lodówki. Następnie ugotować w bulionie.
Z udek zdjęć skórę. Zalać udka wodą i zagotować - gotować aż pojawią się szumowiny. Wodę z udek wylać, udka umyć i zalać świeżym bulionem, dodać pokrojone warzywa, ziele, ziarna pieprzu i listki laurowe. Gotować do miękkości. Mięso wyjąć i ostudzić. Zdjąć mięso z kości, posiekać. Do zupy dodać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku. Przełożyć mięso i czekać aż się zagrzeje. Do miseczek nakładać kluseczki, zalać zupą i na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz