Placuszki brokułowe z sosem czosnkowym
W swoim repertuarze posiadamy placuszków do zawalenia...ale ciągle poszukujemy tych najlepszych, swoich jedynych. Może to będą te?? Jak myślicie. Sam brokuł to to nie jest, mamy wzmocnienie smaku tartą mozarellą, która spełnia tutaj swoją funkcję. Dla nas przepis do powtórzenia, jesteśmy ciekawi Waszej opinii.
Składniki:
Składniki:
1 brokuł
1 kulka białej mozzarelli starta na tarce o grubych oczkach
szczypta soli
2 łyżki bułki tartej
2 jaja
kropla oliwy lub oleju do smażenia
sos
składniki:
3 łyżki jogurtu naturalnego
0.5 lub 1 ząbek czosnku
Brokuł podzielić na różyczki. Grubsze łodygi różyczek naciąć na końcówkach nożem w kształcie krzyża. W dużym, szerokim rondlu zagotować wodę ze szczyptą soli i szczyptą cukru. Do wrzącej wody włożyć różyczki brokuła łodygą do dołu. Przykryć, zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować ok. 5 minut. Odcedzić brokuł na sicie. Sito razem z brokułem położyć na rondlu, przykryć i ostawić na 10-15 minut. Gorąca para z brokuła sprawi, że brokuł jeszcze zmięknie. Ugotowanego brokuła przełożyć na deskę i pokroić. Przełożyć do misy. Do ostudzonego dodać jaja, bułkę tartę, ser mozzarella oraz szczyptę soli i chilli. Wymieszać wszystko dokładnie ręką. Można dodać odrobinę więcej bułki, jeśli masa nie będzie się łączyć ze sobą. Rozgrzać patelnie, wlać odrobinę oliwy i rozsmarować pędzelkiem po całej powierzchni. Na gorącą patelnię kłaść formowane placuszki. Smażyć do zrumienienia z obydwu stron, od 2-4 minut z każdej w zależności od grubości placuszka. Wyłożyć na talerz, polać sosem czosnkowo-jogurtowym (przeciśnięty ząbek czosnku wymieszany z jogurtem).
Komentarze
Prześlij komentarz