Wieprzowina z ryżem i warzywami po chińsku
Kolejna podróż do dalekiej Azji. Tym razem równie udana, bo smaczna i atrakcyjnie wyglądająca. Polecamy to danie, bo proste, smaczne i niedrogie.
Składniki:
200 g mięsa wieprzowego
350 g mrożonej mieszanki chińskiej
2 woreczki ryżu
4 łyżeczki curry
olej
sos sojowy
słodki sos chilii
1/2 kapusty pekińskiej
1 puszka mleka kokosowego
Ryż ugotować z curry. Mięso zmielić, rozdrobnić na patelni widelcem i podsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. W garnku z grubym dnem na odrobinie oleju usmażyć do miękkości (około 15 min) warzywa. Dodać mięso, 3 łyżki sosu sojowego, sos chili i chwilę jeszcze razem podsmażyć, pod koniec dodać mleko kokosowe i drobno pokrojoną kapustę pekińską. Chwilę podusić by składniki się połączyły. Dodać ugotowany ryż.
Komentarze
Prześlij komentarz