Bitki wieprzowe w sosie własnym
Szczerze przyznajemy się bez bicia miało być mięso z szynki, taki pierwotnie był zamysł, ale okazało się, są pewne braki w zaprzyjaźnionym sklepie i Pani nam poleciła bardzo chude łatki wieprzowe i okazało się, że dają radę. Genialny przepis w swej prostocie, a smak... no koniecznie musicie spróbować.
Składniki:
ok. 600 g. mięsa z
szynki
1 cebula
1 średnia marchew
1 ząbek czosnku
3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka mąki pszennej
ok. 2 szklanek wody
olej do smażenia
sól
1 cebula
1 średnia marchew
1 ząbek czosnku
3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka mąki pszennej
ok. 2 szklanek wody
olej do smażenia
sól
pieprz
Do
garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie i startą na grubych
oczkach marchew - gotować na niewielkim ogniu. Umyte i osuszone mięso z szynki
kroić na plastry grubości ok. 1 cm i leciutko je rozbić, doprawić lekko solą i
pieprzem. Każdy kawałek lekko oprószyć mąką i smażyć partiami na niewielkiej
ilości oleju do mocnego zrumienienia. Mięso ma się szybko obsmażyć, a nie dusić.
Rumiane mięso przekładać do brytfanki i zalać wodą z marchewką i przyprawami. Na patelni
po smażeniu mięsa podsmażyć chwilkę cebulę pokrojoną w kostkę, dodać do mięsa. Całość przykryć i wstawić do piekarnika na około 40 minut. Przed końcem dodać
posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem. Podać z kaszą, gotowanymi
ziemniakami lub z kluskami śląskimi.
Komentarze
Prześlij komentarz