Jabłecznik z pianką
Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek
A na tym stoliczku pleciony koszyczek
W koszyczku jabłuszko, w jabłuszku robaczek
A na tym robaczku zielony kubraczek
Powiada robaczek: i dziadek, i babka
I ojciec, i matka jadali wciąż jabłka
I nie ważne co było dalej i my jedźmy jabłka ;)))
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
220 g masła
1 łyżka smalcu
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
Ponadto:
1,5 kg jabłek
5 białek
3/4 - 1 szklanki cukru
kilka łyżek bułki tartej
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, schłodzić przez około 2 godziny w lodówce. Foremkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować/wgnieść w formę. Nakłuwać widelcem, podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170ºC.
Podpieczone ciasto posypać kilkoma łyżkami bułki tartej (ma wchłonąć wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka, obrane i pokrojone w kostkę lub cienkie plasterki. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem, rozsmarować na jabłkach. Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC.
Komentarze
Prześlij komentarz