Filet z kurczaka w słodkiej skorupce
Aromatyczny kurczak o oryginalnym smaku. Zrobienie tej potrawy nie jest zbyt skomplikowane, więc poradzi sobie z tym nawet początkująca gospodyni. Jedyne o czym trzeba pamiętać to, to że kurczaka nie trzeba w naczyniu żaroodpornym przykrywać, bo inaczej z naszej skorupki nici.
Składniki:
1 kg piersi kurczaka
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
olej do smażenia
Skorupka:
1/3 szklanki sosu sojowego
1/3 szklanki miodu płynnego
szczypta sproszkowanego imbiru
2 ząbki czosnku
Do posypania:
dwie łyżki nasion sezamu
Mięso pokroić kawałki: 1,5 cm na 1,5 cm. Mąkę wymieszać z przyprawami. Kawałki mięsa najpierw obtaczać w rozmąconych jajkach, następnie w mące. Rozgrzać olej i wrzucać na niego kawałki kurczaka – smażyć do lekkiego zrumienienia. Usmażone kawałki układać na ręczniku papierowym, by odciekł z nich olej.
W rondlu wymieszać wszystkie składniki skorupki i podgrzewać do momentu, kiedy zaczyna wrzeć - następnie trochę ostudzić.
Kawałki kurczaka wkładać na chwilę do płynu, następnie wkładać do naczynia żaroodpornego, posypać szczodrze sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekać 10-15 minut. W połowie pieczenia, kawałki kurczaka polać pozostałym płynem.
Komentarze
Prześlij komentarz