Roladki z karkówki z suszoną śliwką
Kto powiedział, że suszone śliwki to tylko ze schabem, no na pewno nie my. Bo lubimy je dodawać do różnych rodzai mięs. Towarzyszą nam zarówno przy drobiu jak i wieprzowinie. Dziś kolej na karkówkę. Trochę rozbiliśmy, posmarowaliśmy zwinęliśmy i otrzymaliśmy roladki właśnie ze śliwką w środku.
Składniki:
4 plastry karkówki
4 plastry wędzonej szynki dojrzewającej
ok 12 suszonych śliwek
4 łyżeczki musztardy sarepskiej
300 ml gorącej wody
2 łyżki mąki
sól
pieprz
2 łyżki oleju
Plastry karkówki rozbić tłuczkiem. Rozbite mięso oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na desce ułożyć rozbity plaster karkówki i posmarować 1 łyżeczką musztardy. Następnie na mięsie rozłożyć plaster wędzonej szynki. Przy jednym brzegu ułożyć suszone śliwki, po 2-3 sztuki. Następnie zwinąć roladkę Gotowe roladki owinąć sznurkiem aby nie rozwinęły się podczas duszenia, i oprószyć mąką. Rozgrzać patelnię z olejem i dobrze przysmażyć roladki ze wszystkich stron. Następnie podlać gorąca wodą, przykryć i dusić do miękkości ok 30 minut. Z roladek usunąć sznurek.
Komentarze
Prześlij komentarz