Sałatka z kaszą bulgur, buraczkami i granatem
Kasza bulgar no nasze nowe odkrycie, wcześniej tylko o niej czytaliśmy teraz już ją posiadamy. Próbujemy eksperymentować z tym składnikiem. Nasza dzisiejsza wariacja nie tylko dobrze smakuje, ale ma piękny rubinowy kolor dzięki jakże zdrowym buraczkom.
Składniki:
1 woreczek kaszy bulgur
1 nieduży granat
3 nieduże buraki
2-3 cebulki dymki ze szczypiorem
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki pietruszki
sok z ½ cytryny
2 łyżki oliwy
3 łyżki orzeszków piniowych
sól
pieprz
Buraczki umyć, osuszyć zawinąć w folię i piec w temperaturze 200 stopni około godziny, aż będą miękkie. Po upieczeniu, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Kaszę bulgur przygotować według przepisu na opakowaniu. Natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekać, czosnek przecinać przez praskę. Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni. Z granatu wyjąć ziarnka.
Do kaszy dodać wszystkie składniki, polać sokiem z cytryny i oliwą, wymieszać, doprawić do smaku. Przed podaniem schłodzić około godziny w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz