Sznycle z indyka według Maćka Kuronia
Sznycle wg Maćka Kuronia spodobały nam się nie tyle z wyglądu, co z prostoty wykonania i składników. Niedzielny wydawało by się zwykły obiad może zaskoczyć domowników dzięki marynacie zastosowanej przed smażeniem. Czasami niewielki nakład pracy i składników odmieni Wasz zwykły posiłek - eksperymentujcie, my podpowiemy jak.
Składniki:
400 g sznycli z indyka
2 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka majeranku
1 jajko
mąka
bułka tarta
sól
pieprz
olej do smażenia
Sznycle lekko rozbić wilgotnym tłuczkiem. Z sosu sojowego, oleju, soku z cytryny, przeciśniętego czosnku i przypraw zrobić marynatę. Marynatą posmarować sznycle z obu stron i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać przybrane cząstkami cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz