Gruzińskie ciasto fasolowe
Gdyby ktoś próbując nie wiedział, że to ciasto jest z czerwonej fasoli, nie zorientowałby się, jesteśmy o tym przekonani. W smaku fasola jest niewyczuwalna, w zapachu tym bardziej, nadaje gładkości i wilgotności temu słodkiemu przysmakowi. Warto spróbować, żeby się przekonać, że można.
Składniki:
2 puszki czerwonej fasoli
1 szkl jogurtu naturalnego
4 jajka
12 łyżeczek kakao
12 łyżeczek cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
80 g gorzkiej czekolady
Fasolę odcedzić, dodać jogurt i za pomącą blendera zmielić na gładką masę. W drugiej misce utrzeć żółtka z cukrem, kakao, cukrem waniliowym cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą, następnie dodać fasolę zmiksowaną z jogurtem i połączyć wszystkie składniki. Do masy dodać ubitą piane z białek i delikatnie wymieszać. Dodać posiekana czekoladę i znów delikatnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę i piec w nagrzanym do 180⁰C piekarniku przez około 45 minut do suchego patyczka. Gdy ciasto się upiecze pozostawić go w formie do ostygnięcia. Podawać z kleksem bitej śmietany.
Komentarze
Prześlij komentarz