Vispipuuro - kasza manna po fińsku
Vispipuuro – słodki deser, kasza manna na mleku z jagodami, zazwyczaj brusznicami. To danie zarówno kuchni szwedzkiej jak i fińskiej. Kasza manna jest gotowana z jagodami i słodzikiem. Po ochłodzeniu, jest energicznie ubijana do uzyskania lekkiej konsystencji musu. Deser podaje się z mlekiem i cukrem. Inne używane owoce i jagody to żurawina, morele agrest i truskawki. My postanowiliśmy przygotować ten deser z naszą roztoczańską jagodą i wyszedł naprawdę smaczny.
Składniki:
500 ml wody bądź mleka
80 ml kaszy manny
150 ml mrożonych jagód
3 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
Do garnka wlać mleko, dodać kaszę mannę, sól i cukier. Gotować od czasu do czasu mieszając do zgęstnienia kaszy manny.
Wcześniej zmiksowane na gładką masę jagody dodać do gotującej się kaszy i jeszcze chwilę zostawić na ogniu. Ostudzić i ubijać mikserem, aż kaszka zrobi się puszysta.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńI świetny smak, równie dobrze smakuje z truskawkami ale musimy na nie jeszcze trochę poczekać.
Usuń