Szare kluski ziemniaczane
Szare kluski ziemniaczane to potrawa z Wielkopolski, regionu Polski, co ziemniakiem stoi. Kluski te podawane już w XIX wieku, a całkiem niedawno zostały wpisane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Krajową listę produktów tradycyjnych. Lubimy przywoływać takie stare i zarazem proste przepisy na naszym blogu, bo jest to część naszej kultury i tradycji.
Składniki:
1 kg ziemniaków średniej wielkości
2 jajka
1 szkl mąki pszennej
sól
skwarki ze słoniny lub boczku
spory kawałek tłustego twarogu
Obrać ziemniaki, dokładnie je umyć, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Następnie trzeba je odcisnąć, sok zaś odstawić na kilka minut, by się z niego na dnie oddzielił krochmal. Sok z góry delikatnie wylać, zaś krochmal, jajka oraz mąkę i około łyżeczki soli dodać do startych ziemniaków. Całość mieszać i ewentualnie dodać jeszcze mąki - tak by otrzymać dosyć zwartą masę. Kiedy tak się stanie, w dużym garze zagotować kilka litrów wody z czubatą łyżką soli. Masę ziemniaczaną wykładać na spory, płaski talerz, formując warstwę o grubości około 2 cm. Kiedy woda wrze, łyżką zgarniać zgrabne kluski z talerza do wody, raz na jakiś czas maczając łyżkę w wodzie. Klusek w wodzie powinna być jedna warstwa, mieszać je delikatnie i gotować około 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podawać od razu po ugotowaniu, niezbyt dokładnie odsączone. Polać dużą porcją stopionej słoniny ze skwarkami i posypać sporą garścią tłustego, koniecznie zimnego twarogu i szczyptą soli.
Komentarze
Prześlij komentarz