Rurki z kremem
Klasyka, której i u nas nie mogło zabraknąć. Przeszkodą był brak metalowych rurek, ale szybciutko je zakupiliśmy i kręcimy dla was rurki. Nasze posypane i pieczone z grubym cukrem, a nadziewane masą budyniową. Ale możecie je posypać tylko cukrem pudrem i nadziewać inną dowolną, ulubioną masą.W każdej wersji smakują wyśmienicie.
Składniki:
Ciasto:
250 g margaryny
500 g mąki
1 szczypta soli
1 cukier waniliowy
1 szklanka gęstej śmietany
Dodatkowo:
olej do posmarowania rurek
rurki metalowe
jajko
gruby cukier
Z podanych składników zagnieść jednolite cisto. Zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Następnie rozwałkować ciasto i ciąć paseczki o szerokości 3 cm. Rurki lekko posmarować olejem i nawijać na nie paski ciasta. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu napełniać rurki kremem.
Krem:
900 ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
50 g masła
4 żółtka
2 jajka
200 g cukru pudru
80 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
Do rondelka z grubym dnem wlać mleko, dodać 50 g masła i wsypać cukier wanilinowy, zagotować. Jajka i żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Następnie dodać obie mąki i dobrze wymieszać mikserem do połączenia składników. Do jajecznej masy wlewać powoli gorące mleko, najlepiej cały czas mieszając mikserem. Dobrze wymieszaną masę przelać znów do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się zagotuje (masa zrobi się gęsta jak budyń). Budyniową masę zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty krem krótko zmiksować i przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką i kremem napełnić rurki.
Komentarze
Prześlij komentarz