Ziemniaczano-serowe kotlety
Pisaliśmy już, że Polska ziemniakiem stała i stoi. Chcąc podtrzymać tradycję ziemniaczaną serwujemy dzisiaj kotleciki ziemniaczane z dodatkiem twarogu. Proste w przygotowaniu, banalne w wykonaniu, można wykorzystać pozostałości ziemniaków z dnia poprzedniego. To danie typu coś z niczego.
Składniki:
600 g ziemniaków
150 g twarogu
2 jajka
1 łyżka masła
1 cebula
szczypiorek
sól
bułka tarta
olej do smażenia
Cebulę drobno posiekać i usmażyć na maśle na złoto. Ziemniaki ugotować i zmielić razem z serem, dodać usmażoną cebulę, szczypiorek, jajka, doprawić do smaku solą i w razie potrzeby dosypać bułki tartej. Wyrobić masę, uformować wałek, urywać robiąc owalne kuleczki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Podawać z sezonową surówka lub z dowolnym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz