Śmietankowe cukierki czyli krówki z PRL-u
Kiedyś to były czasy, że trzeba było cukierki robić sobie w domu, z wystanych produktów. Nie to co dzisiejsze pójście na łatwiznę, że w sklepie wszystko, ale to dosłownie wszystko można kupić. czasami warto wrócić do trudnych czasów i poznać na własnej skórze jak to faktycznie zostało zrobione. A satysfakcji z ręcznie robionych cukierków co nie miara. Polecamy.
Składniki:
300 ml śmietany 30%
70 g masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
Do garnka wrzucić wszystkie składniki. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować często mieszając aż masa zacznie gęstnieć. Trochę to trwa, bo musi odparować sporo płynu (ok 40 minut). Kiedy masa będzie tak gęsta, że zacznie się odklejać od brzegów garnka przełożyć ją do formy, wyłożonej folią spożywczą. Kiedy przestygnie wstawić ją na kilka godzin do lodówki. Twardą masę pokroić na prostokąty.
Komentarze
Prześlij komentarz