Gotowanie z Vip-ami. KREATORZY SMAKU (przepisy na surówki gratis)
10 marca odbyła się w naszej szkole druga edycja Gotowania z Vip-ami – Kreatorzy smaku. Kulinarni jak to Kulinarni lepiej potrafią gotować niż pisać. Ale uroczystość została pięknie opisana przez redaktora Super Tygodnia Chełmskiego (http://www.supertydzien.pl/wiadomosci/957,gotowanie-z-kreatorami-smaku), zatem cytujemy:
Druga edycja "Gotowania z VIP-ami" stała na większym poziomie niż w ubiegłym roku. Uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Tadeusza Kościuszki zaprosili samorządowców, spółdzielców i przedsiębiorców, którzy musieli wykazać się umiejętnościami kulinarnymi.
We wspólnej zabawie udział wzięły 4 drużyny. Starosta Janusz Szpak gotował w parze z Anną Augustyniak, sekretarz województwa lubelskiego, która w ostatniej chwili zastąpiła wicemarszałka Grzegorza Kapustę. Wicestarosta Henryk Czerniej miał za partnera dyrektora szpitala Piotra Mateja. Kolejne pary tworzyli: prezes Banku Spółdzielczego w Izbicy Marcin Wojewoda i kierownik działu handlu i marketingu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie Krzysztof Bortacki oraz przedsiębiorcy Janusz Spierzak i Krzysztof Kawęcki. Asystentami drużyn byli uczniowie: Jakub Kalman, Szymon Demczuk, Michał Kasprzak i Rafał Małek.
Uczestnicy mieli przygotować danie główne, czyli polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym, kreatywną surówkę i wybrany dodatek skrobiowy. Na deser trzeba było wykonać wariacje wiosenne.
Dyrektorzy szkoły: Wojciech Maślona oraz pomysłodawczyni wydarzenia Małgorzata Jędruszczak wcielili się w role znanych z programów kulinarnych Wojciecha Modesta Amaro oraz Magdy Gessler.
Wszystkie potrawy oceniali: prezes Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników w Regionie Lubelskim Jacek Jakubczak, prezes Izby Produktu Tradycyjnego i Lokalnego w Lublinie i właścicielka restauracji "Koncertowa" w Lublinie Elżbieta Wójcik, prezes Lokalnej Grupy Działania "Krasnystaw PLUS" Dorota Sawa oraz redaktor naczelna Panoramy Lubelskiej Jolanta Kozak.
Jury oceniało zarówno smak, wygląd potraw, jak też czystość pracy, BHP oraz kreatywność i dobór składników w wykonaniu surówki. Punktowana była również dobra zabawa. Ostatecznie wszyscy uczestnicy zajęli równorzędne miejsca. Lekko wyróżniona została drużyna w składzie z Anną Augustyniak, która w barwny sposób opowiadała o kulinariach i przypadającym podczas zmagań Dniu Mężczyzn.
Przygotowaniami i koordynacją działań drugiej edycji tego przedsięwzięcia zajęły się nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: Katarzyna Oleszczuk, Agnieszka Pawlas, Małgorzata Typiak, Katarzyna Mańko i Halina Szewczyk. Dekoracje wykonała Sylwia Młynarczyk-Rysak.
W czasie zmagań uczniowie Dominika Gaweł i Konrad Sierpina opowiadali o zasadach zdrowego żywienia oraz sukcesach kulinarnych szkoły. Później przeprowadzili quiz, którego zwycięzcami okazali się: Celina Czerniej, Anna Antyga i Aneta Karczmarek.
Warto dodać, że uczniowie szkoły i zaproszeni na widownię goście mogli korzystać ze smakołyków przygotowanych przez specjalistów uczących się w technikum żywienia i usług gastronomicznych. Niektóre produkty do zmagań ufundowały zakłady: OSM Krasnystaw i RSP Zagroda. Sponsorami wydarzenia byli również: Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie, Bank Spółdzielczy w Izbicy, Lokalna Grupa Działania "Krasnystaw PLUS" oraz "Super Tydzień Chełmski".
My ze swojej strony chcielibyśmy jeszcze podziękować uczniom których na zdjęciach nie widać, ale którzy dzielnie pomagali w organizacji uroczystości i są to: Patrycja Kapeluszna, Aleksandra Furgała, Monika Matycz, Iwona Król, Grzegorz Gąsławski, Zbigniew Wawryk, Przemysław Solan, Wioletta Bociong, Edyta Szewczyk.
Poniżej zamieszczamy przepisy na surówki, które przygotowywali uczestnicy konkursu, a już wkrótce w oddzielnym poście będzie przepis na polędwiczki.
Oczywiście oglądajcie nasze zdjęcia i odwiedzajcie bloga.
SURÓWKA Z MARCHWI I PORA
Składniki:
1/2 kg marchewki
1 duży por (biała część)
1 winne jabłko
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany
1/2 łyżeczki cukru
pieprz biały
sól
Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Dodać sok z cytryny, cukier i wymieszać. Pora podzielić wzdłuż na cztery części, pokroić bardzo cienko i dodać do pozostałych warzyw. Majonez, śmietanę, pieprz i sól połączyć razem. Dodać do warzyw i wymieszać.
SURÓWKA Z BURACZKÓW
Składniki:
1 kg buraczków ćwikłowych
1 cebula
3 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz
sok z cytryny
natka selera lub pietruszki
Buraki umyć, ugotować, ostudzić. Ugotowane buraczki obrać i pokroić w słupki. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Wymieszać buraczki z cebulą i przeciśniętym czosnkiem, dodać oliwę, sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Można posypać posiekaną natką. Surówka najlepiej smakuje na drugi dzień.
MIZERIA Z CZERWONĄ CEBULĄ
Składniki:
2 - 3 gruntowe ogórki
1/3 czerwonej cebuli
kilka listków mięty
2 łyżeczki oliwy extra vergine
1,5 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki miodu
sól i pieprz
2 czubate łyżki jogurtu greckiego
Ogórki umyć, osuszyć, przyciąć końce, obrać pozostawiając co około 1 cm wąskie paski skórki (dla dodania smaku i koloru). Pokroić na plasterki, włożyć do miseczki, dodać cebulę pokrojoną na cienkie paseczki, posiekane listki mięty. Dodać oliwę, sok z limonki, ocet, cukier, miód, sól i pieprz do smaku i jogurt grecki.
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
Składniki:
1 kapusta pekińska
2 papryki
1 puszka kukurydzy
2 małe cebule
½ szkl oleju
2 sosy sałatkowe
Kapustę oczyścić, umyć i drobno poszatkować. Paprykę umyć oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobna kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Kukurydzę odcedzić. Wszystkie składniki połączyć, dodać olej a następnie sosy sałatkowe, wszystko dokładnie wymieszać.
SURÓWKA Z MARCHWI I PORA
Składniki:
1/2 kg marchewki
1 duży por (biała część)
1 winne jabłko
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany
1/2 łyżeczki cukru
pieprz biały
sól
Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Dodać sok z cytryny, cukier i wymieszać. Pora podzielić wzdłuż na cztery części, pokroić bardzo cienko i dodać do pozostałych warzyw. Majonez, śmietanę, pieprz i sól połączyć razem. Dodać do warzyw i wymieszać.
SURÓWKA Z BURACZKÓW
Składniki:
1 kg buraczków ćwikłowych
1 cebula
3 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz
sok z cytryny
natka selera lub pietruszki
Buraki umyć, ugotować, ostudzić. Ugotowane buraczki obrać i pokroić w słupki. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Wymieszać buraczki z cebulą i przeciśniętym czosnkiem, dodać oliwę, sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Można posypać posiekaną natką. Surówka najlepiej smakuje na drugi dzień.
MIZERIA Z CZERWONĄ CEBULĄ
Składniki:
2 - 3 gruntowe ogórki
1/3 czerwonej cebuli
kilka listków mięty
2 łyżeczki oliwy extra vergine
1,5 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki miodu
sól i pieprz
2 czubate łyżki jogurtu greckiego
Ogórki umyć, osuszyć, przyciąć końce, obrać pozostawiając co około 1 cm wąskie paski skórki (dla dodania smaku i koloru). Pokroić na plasterki, włożyć do miseczki, dodać cebulę pokrojoną na cienkie paseczki, posiekane listki mięty. Dodać oliwę, sok z limonki, ocet, cukier, miód, sól i pieprz do smaku i jogurt grecki.
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
Składniki:
1 kapusta pekińska
2 papryki
1 puszka kukurydzy
2 małe cebule
½ szkl oleju
2 sosy sałatkowe
Kapustę oczyścić, umyć i drobno poszatkować. Paprykę umyć oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobna kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Kukurydzę odcedzić. Wszystkie składniki połączyć, dodać olej a następnie sosy sałatkowe, wszystko dokładnie wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz