Lekka odmiana fasolki po bretońsku
Fasolka po bretońsku znana i lubiana, dzisiaj u nas w wersji odchudzonej, na potrzeby wiosennych figur. Polecamy to pyszne, sycące i jak się okazuje mniej tuczące danie dla fanów polskiej kuchni. Ciekawego smaku, mocno pomidorowego nadają pomidory, które wieńczą dzieło.
Składniki:
250 g fasoli białej suchej
600 g pomidorów z puszki lub sparzonych i obranych
natka pietruszki
100 g sera żółtego
sól
pieprz
papryka ostra i słodka
pierś z kurczaka
Fasolkę wypłukać, zalać zimną wodą i zagotować, odcedzić. Ponownie wypłukać, zalać wody i znowu zagotować. Powyższą czynność powtórzyć trzy razy. Za trzecim razem ugotować do miękkości. Dodać pomidory i dusić razem przez 10 min. pod koniec dodać pokrojonego i przysmażonego fileta z kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Na talerzu posypać posiekaną pietruszka i startym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz