Kapitańskie tango
Dlaczego Kapitańskie Tango, a no dlatego, że po tym ciastku można pójść w tango.... Ciasto dla pełnoletnich i dla osób, które nie jeżdżą po alkoholu. Dodatek likieru adwokat powoduje, że ciasto jest obłędnie pyszne i ma ten specyficzny jajeczny smak. Polecamy na gustowne oficjalne przyjęcia.
Składniki (blacha 24x32)
Biszkopt:
3 jaja
¾ szklanki cukru
5 łyżek oleju
5 łyżek wody
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 płaskie łyżki kakao
Masa ajerkoniakowa:
700 ml mleka
1 szklanka cukru
½ opakowania cukru waniliowego
2,5 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
3 żółtka
200 g miękkiego masła
180 ml likieru adwokat
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
2 kostki gorzkiej czekolady
3 łyżeczki kawy
2 łyżeczki cukru
Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Obroty miksera zmniejszyć na minimalne i cienkim strumieniem wlać wodę a następnie olej. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut. Wyjąć z piekarnika ostudzić.
Połowę mleka i cukier zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko zmiksować, tak aby nie było grudek. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie mieszać. Chwilę pogotować, budyń przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło zmiksować do białości i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Do budyniowej masy ostrożnie wlewać Adwokat i cały czas miksować, zmniejszyć obroty i miksować tylko do połączenia się składników.
Przygotować poncz: 3 łyżki kawy i 2 łyżeczki cukru zalać gorącą wodą, wystudzić.
Biszkopt dobrze nasączyć ponczem. Wyłożyć 2/3 kremu ajerkonakowego, wyrównać powierzchnię i posypać kakao. Biszkopty maczać w pozostałym ponczu i układać na warstwie kakao. Wyłożyć pozostałą masę. Całość posypać startą czekoladą. Schłodzić.
Komentarze
Prześlij komentarz