Zapiekanka kuskusowa
Kasza kuskus to jeszcze kasza raczkująca w polskiej kuchni. Chcemy Was dzisiaj do niej zachęcić i prezentujemy zapiekankę z ta właśnie kaszą i kilkoma innymi dodatkami, które czynią ją smaczną, kolorową, a przede wszystkim pożywną.
Składniki:
kubek kaszy kuskus
1 mały brokuł
200 g pieczarek
3 ząbki czosnku
sos sojowy
olej rzepakowy
pieprz
Kaszę zalać wrzątkiem (przykrywając wodą ok. 1 cm nad powierzchnią kaszy). Odstawić aż napęcznieje, wymieszać z dużą ilością sosu sojowego i pieprzu.
Brokuł podzielić na małe różyczki. Pieczarki pokroić w półplastry. Naczynie żaroodporne skropić olejem. Na dół naczynia wyłożyć pieczarki z posiekanym czosnkiem, następna warstwa to kuskus, kolejna brokuły. Ponownie wyłożyć kuskus, a na wierzch pieczarki z czosnkiem, skropione olejem. Wstawi do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz