Pora na pora
Pora na pora, a właściwie porową zupę, w dodatku krem przecierany. Intensywny, ale nie nachalny smak to tej zupy cecha charakterystyczna. Coraz bardziej rozsmakowujemy się w kremach, do czego zachęcamy naszych czytelników.
Składniki:
2 pory
500 g ziemniaków
200 ml śmietanki 30%
3 ząbki czosnku
1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
sól
pieprz
masło
Do podania:
4 łyżki śmietany
1 mała garść uprażonych pestek słonecznika
Przeprowadzić obróbkę wstępną porów i pokroić je w półplasterki. Pory usmażyć ze szczyptą soli na rozgrzanym w garnku maśle, na średnim ogniu. Po ok. 4 minutach dodać przeciśnięty czosnek, chwilę potem wlać bulion i dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować pod przykryciem 25-30 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Zabielić zupę śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem przelać do miseczek, dodać śmietaną i uprażone pestki słonecznika.
Komentarze
Prześlij komentarz