Nadziewane pierniczki
Te pierniczki to chyba nasze odkrycie na tegoroczne święta. No po prostu rewelacja: pyszne, mięciutkie, pachnące świętami. Kiedyś tylko takie można było kupić, a teraz można sobie zrobić, ba nawet trzeba zrobić i spróbować. To jest hit na Boże Narodzenie 2016, kto wie czy nie mega hit!
Składniki:
1 kg mąki
8 żółtek
3 białka
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
200 ml gęstej kwaśniej śmietany 18%
3 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżeczki przyprawy do piernika
250 g masła
400 g miodu
Dodatkowo:
marmolada
2 białka do smarowania pierników
Polewa:
300 g czekolady gorzkiej
120 ml słodkiej śmietanki
3 łyżki oleju kokosowego
1,5 łyżki miodu
Ciasto zrobić dzień przed pieczeniem. Mąkę i kakao przesiać do miski – wymieszać. Miód podgrzać z przyprawą do piernika. Odstawić, dodać masło, mieszać aż się rozpuści i pozostawić do wystygnięcia. Do śmietany dodać sodę – wymieszać i odstawić, aż masa zwiększy swoją objętość. Trzy białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru. Gdy powstanie gęsta, błyszcząca piana dodać 8 żółtek i miksować chwilę na najniższych obrotach robota. Ubitą masę wlać do mąki z kakao i delikatnie wymieszać. Dodać wystudzony miód – ponownie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Po wymieszaniu ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na 24 godziny do lodówki. Na drugi dzień ciasto wyłożyć na stolnicę lekko posypaną mąką, rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Aby zrobić nadziewane wykrawać kółka, na środek nakładać marmoladę, przykrywać drugim takim samym kółkiem i mniejszą foremką (w kształcie serca) wykrawać pierniki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarować roztrzepanym białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i piec 7 – 12 minut. Wyjęte z piekarnika ostudzić na kratce. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej cały czas mieszając dodać słodką śmietankę i olej kokosowy. Gdy czekolada prawie się rozpuści miskę odstawić, dalej mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do gotowej polewy dodać miód – wymieszać. Pierniczki zanurzać w polewie lub smarować pędzelkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz