Smażone matjasy w zalewie
Śledź a'la matjas większości kojarzy się z sałatką śledziową czy śledziami w oleju. My proponujemy przyrządzić je nieco inaczej. najpierw usmażyć a potem zamarynować, by wzbogacić nasz świąteczny stół. Potrawa ciekawa gdyż można ją przygotować wcześniej a potem już tylko patrzeć jak nabiera mocy.
Składniki:
600 g matjasów solonych
1 łyżka majeranku
mąka do panierowania
olej do smażenia
Zalewa:
2,5 szklanki wody
1/2 szklanki 10% octu
1/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu kolorowego
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
½ papryki czerwonej
1 cebula
Matiasy zalać wodą na ok. 20 godzin. W tym czasie 2-3 razy zmieniać wodę. Następnie śledzie wysuszyć papierowym ręcznikiem, panierować w mące wymieszanej z majerankiem. Usmażyć na oleju. Do garnka wlać wodę. Wsypać cukier i sól. Następnie liście laurowe, ziele angielskie, kolorowy pieprz, i czosnek. Dodać pokrojoną w paseczki paprykę i półplasterki cebuli. Gotować, doprowadzając do wrzenia. Zmniejszyć ogień i wlać ocet. Ponownie zagotować. Ostudzić. Przestudzoną marynatą zalać w słoiku ryby i wstawić na dwa dni do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz