Pierożki z truskawkami
Sezon truskawkowy nie obyłby się u nas bez pierożków z tymi owocami. Odnosimy wrażenie, że tej potrawy nie trzeba zachwalać, każdy pamięta ją z dzieciństwa. My poszliśmy o krok dalej i polaliśmy nasze pierożki jogurtem i pysznym, aksamitnym sosem z truskawek. Całość zgrała się wyśmienicie... po prostu brak słów.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka wody
1 jajo
Farsz:
200 g truskawek
Sos truskawkowy:
200 g truskawek
laska wanilii
cukier do smaku
dodatkowo jogurt do polania
Zagnieść ciasto, rozwałkować wycinać szklanką kółka. Truskawki odszypułkować, opłukać i przekroić na pół. Układać na krążkach ciasta, dokładnie sklejać, gotować we wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Składniki na sos przełożyć do małego garnuszka, zblenderować i na wolnym ogniu gotować do zgęstnienia (konsystencja niedosmażonego dżemu z truskawek). Pierożki podawać na ciepło, polane jogurtem i gorącym sosem truskawkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz