Pierniczkowe pierniczki
Czas Bożego Narodzenia
przynosi nam w domu zapach cynamonu, goździków, kardamonu i miodu. I to
wystarczy aby poczuć atmosferę tych świąt. Nie trzeba pić „Koka-Koli” ani
oglądać „Kewina samego w domu”. Te pierniczki same przemówią do nas: „Coraz
bliżej święta…”
250
g cukru
250
g miodu
100
g masła
½
szkl mleka
1
łyżka kakao
1
przyprawa do piernika
750
g mąki
2
żółtka
1,5
łyżeczki sody oczyszczonej
posypka
do dekoracji
Wszystkie składniki
oprócz mąki, sody i żółtek podgrzać, aż powstanie jednolita masa. Ciepłą masę
wylać do miski, dodać mąkę, sodę i żółtka. Wyrabiać ciasto tak długo aż
składniki dokładnie się połączą. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać
pierniczki za pomocą foremek. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
około 20 minut w temperaturze 160°C. Gdy ostygną ozdobić lukrem i posypką.
Fajny przepis, jeszcze zdążę przed świętami
OdpowiedzUsuń