Ciasto bananowe z polewą krówkową
Bananowy jest, po prostu placek nasz... :) Pyszny, bananowy, niezwykle szybki i do sporządzenia jego nie wymagane jest użycia miksera, także ciacho na szybką rękę. Niebo w gębie i w dodatku bananowe. Z całego serca polecamy.
Składniki (na
kwadratową formę lub tortownicę):
Ciasto:
2 szklanki
mąki tortowej
4 banany
1 jajo
0,5 szklanki
oleju
0,5 szklanki
cukru
cukier
wanilinowy
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki
sody
Polewa:
0,5 szklanki
mleka
0,5 szklanki
cukru
cukier
wanilinowy lub kilka kropel olejku
60 g
margaryny (3 łyżki)
Banany
rozgnieść (najlepiej tłuczkiem do ziemniaków) wymieszać z jajkiem, cukrem i olejem. Dodać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać łyżką.
Wylać na
formę wyłożoną pergaminem lub natłuszczoną i posypaną bułką tartą. Piec w około
200°C, najpierw na dół potem na górę i dół przez 0,5
godziny do zrumienienia. Jeżeli podwoimy składniki to mamy dużą blachę tzw. pierogową i ciasta, że cho-cho.
Mleko i
cukier gotować na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje i zrobi się
brązowy kolor (uwaga łatwo się przypala). Dodać margarynę jeszcze chwilę
gotować. Wylać ciepłą polewę na ostudzone ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz