Zupa pieczarkowa
Pieczarkowa to klasyk z klasyki kuchni każdej porządnej Pani Domu, nie mylić z PPD :), bo takie nie istnieją. Zupa, którą wszyscy chętnie zjedzą, bo dobra i ciepła. Dodając dużo warzyw gwarantujecie swoim bliskim pełnowartościowy posiłek.
Składniki:
1 korpus
450 g pieczarki
1 duża cebula
2 łyżki masła
2 marchewki
1 pietruszka
4 ziemniaki
60 ml śmietany 18%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
dowolny makaron
Składniki:
1 korpus
450 g pieczarki
1 duża cebula
2 łyżki masła
2 marchewki
1 pietruszka
4 ziemniaki
60 ml śmietany 18%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
dowolny makaron
Korpus oczyścić zalać zimną wodą w garnku, gotować zbierając szumy. Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę i gotować.
Pieczarki umyć dokładnie pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać, podsmażyć na rozgrzanym maśle do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i smażyć, aż do odparowania wody z grzybów. Uduszone pieczarki przełożyć do garnka z gotującymi się warzywami, gotować aż warzywa będą miękkie. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Zupę podawać na gorąco z ugotowanym makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz