Dorsz z chrupiącą skorupką
Jedzą rybę, jedzą rybę, makreli smak.. ups nie makreli, ale dorsza. Nic nie szkodzi, najważniejsze jest, aby jeść rybę, a najlepiej morską. I taka właśnie jest dorsz czy makrela, które to w swoim składzie zawierają wiele cennych składników dla naszego organizmu. I jest to wersja ryby na obiad, ale również na świąteczny stół zamiast karpia, jakby ktoś nie lubił karpia ;)
Składniki:
1 kg filetu z dorsza
4 łyżki bułki tartej
100 ml białego wytrawnego wina
4 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
Dorsza podzielić na części, usunąć ewentualne ości, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć na blasze natartej dwoma łyżkami oliwy (lub na papierze do pieczenia wtedy oliwa jest zbędna). Bułkę tartą zalać winem. Dodać bardzo drobno posiekane czosnek i pietruszkę, doprawić odrobiną soli i dość obficie pieprzem, całość wymieszać. Powstałą masą obłożyć dorsza. Skropić całość resztą oliwy, włożyć bez przykrycia do gorącego piekarnika, zapiekać ok. 15–20 min, aż z bułki powstanie rumiana skorupka.
Komentarze
Prześlij komentarz