Pancakes
Amerykańskie placuszki polecane szczególnie na śniadanie z syropem klonowym lub dżemem, sosem czekoladowym lub z czym dusza zapragnie. Generalnie same w sobie są smaczne wiec z dodatkami radzimy nie szaleć, nam wystarczył stary, poczciwy cukier puder.
Składniki:
2
szkl. mąki
4
łyżeczki cukru
szczypta
soli
1
łyżeczka proszku do pieczenia
½
łyżeczki sody oczyszczonej
1
½ szkl. maślanki
½
szkl. mleka
2
duże jaja (żółtka oddzielić od białek)
4
łyżki rozpuszczonego masła
Masło rozpuścić, suche składniki
wymieszać w misce. Maślankę wymieszać z mlekiem i białkami. Żółtka wlać do
małej miseczki i dodawać gorące masło, ciągle mieszając. Otrzymaną emulsję
dodać do masy mleczno - maślankowej, następnie całość dodać do suchych składników
i dokładnie wymieszać. Smażyć na maśle niewielkie placuszki, podawać z cukrem
pudrem, sosem lub powidłami.
Pycha racuszki!
OdpowiedzUsuń