Sałatka z bobu
Sałatka sezonowa, do zrobienia na lekką letnią kolację przy świecach i nie tylko. Pyszne, proste danie z lokalnych składników.
Składniki:
Składniki:
1
szkl bobu
4
duże ogórki kwaszone
2
cebule
3
łyżki oleju rzepakowego
1
łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta
rozmarynu
sól
pieprz
Bób
ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić, obrać ze skórki i przełożyć
do miski. Ogórki pokroić w kosteczkę, cebulę drobno posiekać i dodać wszystko
do bobu. Do tak przygotowanych składników dodać posiekana natkę pietruszki,
rozmaryn, olej oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać, lekko schłodzić
przed podaniem.
Przepis
pochodzi od Elżbiety Danuty Wójcik
Komentarze
Prześlij komentarz