Pierogi z kaszą i z serem
Składniki:
Ciasto:
700 g mąki pszennej
2 żółtka
200 – 260 ml wody
sól
Z podanych składników sporządzić ciasto.
Wałkować i szklanką wycinać kółka.
Farsz:
2 szklanki nieugotowanej kaszy gryczanej
500 g twarogu
2 cebule
sól
pieprz
olej do smażenia
Kaszę ugotować na sypko (na jedną objętość
kaszy dwie objętości wody). Cebule obrać, drobno pokroić zeszklić na rozgrzanym
oleju. Dodać do ugotowanej kaszy, przestudzić. Następnie dodać pokruszony
twaróg, wymieszać doprawić do smaku, nie żałując pieprzu.
Formować
pierogi nadziewając farszem. Gotować w osolonym wrzątku, kilka minut na wolnym
ogniu. Odcedzić i przelać zimną lub ciepłą wodą w zależności od przeznaczenia.
Świetny farsz do pierożków :)
OdpowiedzUsuń