Buchty pieczone z jagodami
Buchty
wypiekane są, jako leżące obok siebie kulki z ciasta drożdżowego, które, rosnąc
w procesie pieczenia, łączą się, tworząc spójną, aczkolwiek podzieloną na
buchty masę. Gotowe ciasto łatwo rozrywa się dłońmi na buchty. My z powodu braku odpowiedniej blaszki, zrobiliśmy nieco nowocześniejszą wersję w formie małych
bułeczek ale smakowały równie wyśmienicie. Pachnące wakacjami u babci i letnimi
owocami.
Składniki:
3
żółtka
1 jajko do smarowania
1 jajko do smarowania
40
g cukru
450
g mąki
50
g drożdży
½
łyżeczki soli
skórka
z jednej cytryny
½
szklanki mleka
50
g masła
500
g jagód
2 łyżki bułki tartej
Ubić
w misce żółtka z cukrem, dodać mleko i zaczyn drożdżowy wyrośnięty i
przygotowany z 2 łyżek ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek mąki, skórki cytrynowej
i soli. Dodać do tego mąkę i zagnieść ciasto. Na końcu dodać roztopione masło,
wgnieść i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dzielić ciasto na kawałeczki,
formować kulkę wkładając w nią odrobinę jagód wymieszanych z bułka tartą i
ewentualnie cukrem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i
pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 170°C
przez około 20 minut.
Przepis
pochodzi od Elżbiety Danuty Wójcik
Komentarze
Prześlij komentarz