Gęsie szyjki nadziewane
Gęsie szyjki nadziewane inaczej gęsie pipki. Potrawa pochodząca z kuchni żydowskiej bardzo głęboko zakorzeniona w Lubelszczyźnie, kresach wschodnich. Niektóre lubelskie wsie i miasteczka do II Wojny Światowej były zamieszkiwane w większości przez polskich Żydów. W związku z tymi uwarunkowaniami demograficznymi występował tutaj specyficzny sposób żywienia, inny niż wśród ludności polskiej. Kultura polska i żydowska przeplatała się tutaj na co dzień. Niektóre potrawy pozostały pomimo nieobecności ich pierwotnych twórców, pozostały w pamięci i kuchni wielu mieszkańców naszego regionu.
Dlatego my dzisiaj biorąc udział w konkursie kulinarnym
„Tradycje Kulinarne Regionu”, organizowane go w ramach II Targów Turystyki Wiejskiej i Kulturowej "Lubelskie Lato 2014" prezentujemy to wspaniałe danie i mamy ogromną nadzieje, że zostanie ono docenione przez zacną kapitułę: Agnieszka Perepeczko, Hanna Szymanderska i Karol Okrasa. Wyniki poznamy wieczorem, ale liczymy na kciuki trzymane przez naszych stałych czytelników.
Składniki:
6 skór z gęsich szyjek ewentualnie z kurczaków
500 g wątróbki drobiowej
500 g serc drobiowych
6 dużych cebul
3 marchewki
½ główki czosnku
pęczek natki pietruszki
pieprz, sól, majeranek
tłuszcz do wysmarowania formy
Drobiowe serca i marchewki ugotować do miękkości, przestudzić, następnie zemleć wraz z wątróbką, cebulą i czosnkiem. Natkę pietruszki posiekać i dodać do farszu. Przyprawić i dokładnie wymieszać. Nadziewać szyjki, zszywać z obu stron. Układać w formie wysmarowanej tłuszczem i zapiekać w temperaturze 180°C przez 40-50 minut, aż się zrumienią. Podawać na ciepło lub zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz