Zupa serowo-porowa
Niby niepozorna, a jest to jedna z naszych ulubionych zup. Sprawdza się doskonale na co dzień ale również na uroczystościach. Dodatki można dowolnie komponować w zależności od upodobań.
pół skrzydła
indyczego (ok.30 dag)
50 dag
ziemniaków
25 dag pora
3 marchewki
1 cebula
1-2 łyżki
oleju
½ szklanki
śmietany
1 szklanka startego
żółtego sera
sól, pieprz
do smaku
ew.
kawałeczek papryczki chili
ok.2 litry wody
Oczyszczone i opłukane skrzydło indycze zalać wodą i gotować ok. 30 minut. Obrane i opłukane ziemniaki, marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się wywaru. W tym czasie opłukany por pokroić w talarki i gotować w oddzielnym garnku ok. 2 minuty, po czym odcedzić i wrzucić do gotujących się ziemniaków. Do rondla z rozgrzanym olejem dodać posiekaną cebulę, smażyć stale mieszając ok. 5 minut, po czym przełożyć do gotującej się zupy. Dodać sól, pieprz do smaku. Całość gotować jeszcze 5- 10 minut (aby ziemniaki były miękkie). Skrzydło indycze wyjąć z zupy. Mięso oddzielić od kości, rozdrobnić i dodać do zupy. Zabielić śmietaną. Podawać z tartym żółtym serem i ewentualnie jak ktoś lubi na ostro, krążkami papryczki chili. Polecamy również z grzankami z masłem czosnkowym.
Musi być pyszna
OdpowiedzUsuńUwielbiam
OdpowiedzUsuń