Trufle dwu smakowe czekoladowo-czekoladowe
225 g czekolady gorzkiej
1 i 2/3 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru pudru
110 g masła
cukier waniliowy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do obtaczanie ciasteczek (około pół
szklanki).
Masło roztopić w rondelku, pod koniec
dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż powstanie jednolita masa
i pozostawić do wystudzenia.
Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, dodać
cukier, cukier waniliowy, żółtka i przestudzoną, ale ciągle płynną masę
czekoladową, dokładnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i
delikatnie wymieszać, powstanie gęsta masa. Włożyć miskę z ciastem do lodówki
na około godzinę do zastygnięcia. Formować kulki wielkości średniego orzecha
włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze i układać na tacy, aby schłodzić w
zamrażalniku około 30 minut. Zimne ciastka czekoladowe przekładać na wyłożoną
papierem do pieczenie blachę i wkładać do rozgrzanego do temperatury 170oC
piekarnika na około 12 – 14 minut. Po upieczeniu ciastka są miękkie, ale po
chwili skorupka staje się delikatnie chrupiąca.
Rada: Piekarnik musi być nagrzany, a kulki
zmrożone, bo ciasteczka w trakcie pieczenia się rozpłyną.
Z porcji wychodzi około 60 trufli.
Z porcji wychodzi około 60 trufli.
Boskie
OdpowiedzUsuń