Babcine amoniaczki
Szybkie ciasteczka, co to nasze babcie robiły na wszelkie uroczystości rodzinne. Smak dzieciństwa, a ciasteczka im dłużej leżą tym lepsze, tylko czy ktoś da im szansę poleżeć... Warto jeszcze dodać, że najlepiej smakują z grubym cukrem, którego my niestety nie mieliśmy.
Składniki:
1
margaryna
1
szklanka śmietany 18%
6
żółtek
2
jaja
¾
szklanki cukru
4
łyżeczki amoniaku
1
kg maki pszennej (dodatkowo mąka do podsypywania)
zapach
śmietankowy
gruby cukier do dekoracji
Z
podanych składników zagnieść niezbyt twarde ciasto. Wałkować na grubość około
0,5 cm i wycinać dowolne kształty. Przekładać na wyłożoną papierem blaszkę. Smarować
białkiem i posypywać grubym cukrem. Ciasteczka piec w temperaturze 180°C
na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz