Babcine amoniaczki

Szybkie ciasteczka, co to nasze babcie robiły na wszelkie uroczystości rodzinne. Smak dzieciństwa, a ciasteczka im dłużej leżą tym lepsze, tylko czy ktoś da im szansę poleżeć... Warto jeszcze dodać, że najlepiej smakują z grubym cukrem, którego my niestety nie mieliśmy.


Składniki:

1 margaryna
1 szklanka śmietany 18%
6 żółtek
2 jaja
¾ szklanki cukru
4 łyżeczki amoniaku
1 kg maki pszennej (dodatkowo mąka do podsypywania)
zapach śmietankowy
gruby cukier do dekoracji


Z podanych składników zagnieść niezbyt twarde ciasto. Wałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać dowolne kształty. Przekładać na wyłożoną papierem blaszkę. Smarować białkiem i posypywać grubym cukrem. Ciasteczka piec w temperaturze 180°C na złoty kolor.







Komentarze

Popularne posty