Cannelloni nowa wersja

Składniki:

1 opakowanie rurek makaronu cannelloni
100 g żółtego sera

Mięso
800 g mięsa mielonego
1 jajo,
sól
pieprz
2 ząbki czosnku,
20 g masła
1 duża lub 2 średnie cebule

Mięso przełożyć do miski i dodać 1 jajo, doprawić pieprzem, wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Następie dodać mięso mielone i ugniatać widelcem na patelni, podsmażając przez 5-6 minut. Doprawić solą i odstawić.

Sos pomidorowy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku,
1 duża cebula,
1 por
garść świeżej bazylii,
2 puszki (800 g) pomidorów
2 szczypty cukru
sól
pieprz

Do garnka wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i dodać przeciśnięty czosnek, zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego pora. Smażyć na mocnym ogniu.
Dodać pomidory z puszki, posiekaną bazylię, chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem oraz 2 szczyptami cukru. Całość zmiksować za pomocą blendera. 1/2 sosu przelać do naczynia z mięsem mielonym i wymieszać

Sos beszamel

70 g masła
1 l mleka
70 g mąki
2 szczypty gałki muszkatołowej
pieprz
sól

W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, podsmażać. Następnie wlać mleko  i gotować przez około 4 minuty energicznie mieszając. Na koniec dodać pieprz, gałkę muszkatołową i minimalną ilość soli.

Pozostałą część sosu pomidorowego przełożyć na dno naczynia żaroodpornego i dokładnie rozprowadzić. Faszerować  mięsem wnętrze rurek makaronu. Makaron z farszem układać na sosie w naczyniu żaroodpornym. Przygotowaną całość zalać ciepłym sosem beszamelowym, na wierzch zetrzeć żółty ser.

Naczynie żaroodporne włożyć do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190°C z termoobiegiem (210°C bez termoobiegu) i zapiekać 30-40 minut.



Komentarze

Popularne posty