Cannelloni nowa wersja
1 opakowanie rurek makaronu
cannelloni
100 g żółtego sera
Mięso
1 jajo,
sól
pieprz
2 ząbki czosnku,
20 g masła
1 duża lub 2 średnie cebule
Mięso przełożyć do miski i dodać 1 jajo, doprawić pieprzem,
wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło i zeszklić pokrojoną w kostkę
cebulę i przeciśnięty czosnek. Następie dodać mięso mielone i ugniatać widelcem
na patelni, podsmażając przez 5-6 minut. Doprawić solą i odstawić.
Sos pomidorowy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku,
1 duża cebula,
1 por
garść świeżej bazylii,
2 puszki (800 g) pomidorów
2 szczypty cukru
sól
pieprz
Do garnka wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i dodać przeciśnięty
czosnek, zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego pora. Smażyć na
mocnym ogniu.
Dodać
pomidory z puszki, posiekaną bazylię, chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem
oraz 2 szczyptami cukru. Całość zmiksować za pomocą blendera. 1/2 sosu przelać
do naczynia z mięsem mielonym i wymieszać
Sos beszamel
70 g masła
1 l mleka
70 g mąki
2 szczypty gałki muszkatołowej
pieprz
sól
W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, podsmażać. Następnie
wlać mleko i gotować przez około 4
minuty energicznie mieszając. Na koniec dodać pieprz, gałkę muszkatołową i
minimalną ilość soli.
Pozostałą część sosu pomidorowego przełożyć na dno
naczynia żaroodpornego i dokładnie rozprowadzić. Faszerować mięsem wnętrze rurek makaronu. Makaron z
farszem układać na sosie w naczyniu żaroodpornym. Przygotowaną całość zalać
ciepłym sosem beszamelowym, na wierzch zetrzeć żółty ser.
Komentarze
Prześlij komentarz