Meksykańskie pierogi
Ciasto:
10
dag drożdży
60
dag mąki
2
żółtka
1
kostka margaryny
Farsz:
45
dag filetu z kurczaka lub schabu
Puszka
czerwonej fasoli
2
cebule średniej wielkości
duża
papryka czerwona
25
dag pieczarek
puszka
kukurydzy
20 dag sera żółtego
20 dag sera żółtego
sól,
pieprz, ostra papryka, bazylia, oregano
Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, po łyżce cukru i mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę, żółtka i margarynę posiekać, dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20 minut. Mięso pokroić w drobną
kostkę, przyprawić i usmażyć z posiekaną cebulą. Po wystudzeniu dodać pokrojoną w
kostkę paprykę, starte na tarce i podduszone pieczarki i ser, kukurydzę, fasolę. Wymieszać z
przyprawami i ziołami. Ciasto wałkować na grubość około 3mm, wykrawać kółka o
średnicy 9-10 cm i nadziewać farszem. Zlepiać jak pierogi, smarować rozmąconym
białkiem i piec na złoty kolor około 40 minut w temp. 180°C. Podawać z
barszczem czerwonym na ciepło lub zimno. Z porcji wychodzi około 60 sztuk.
Komentarze
Prześlij komentarz