Meksykańskie pierogi

Składniki:

Ciasto:
10 dag drożdży
60 dag mąki
2 żółtka
1 kostka margaryny
szczypta soli

Farsz:
45 dag filetu z kurczaka lub schabu
Puszka czerwonej fasoli
2 cebule średniej wielkości
duża papryka czerwona
25 dag pieczarek
puszka kukurydzy
20 dag sera żółtego
sól, pieprz, ostra papryka, bazylia, oregano

Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, po łyżce cukru i mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę, żółtka i margarynę posiekać, dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20 minut. Mięso pokroić w drobną kostkę, przyprawić i usmażyć z posiekaną cebulą. Po wystudzeniu dodać pokrojoną w kostkę paprykę, starte na tarce i podduszone pieczarki i ser, kukurydzę, fasolę. Wymieszać z przyprawami i ziołami. Ciasto wałkować na grubość około 3mm, wykrawać kółka o średnicy 9-10 cm i nadziewać farszem. Zlepiać jak pierogi, smarować rozmąconym białkiem i piec na złoty kolor około 40 minut w temp. 180°C. Podawać z barszczem czerwonym na ciepło lub zimno. Z porcji wychodzi około 60 sztuk.






















Komentarze

Popularne posty