Murzynek
Ciasto stare jak świat, a ten przepis mamy od pewnego Kota z Krakowa:)
Składniki:
2 margaryny, nie Palma
2 szklanki cukru
8 łyżek kakao
16 łyżek wody
3 szklanki mąki
6 jaj
alkohol (wódka, whiskey, spirytus) ewentualnie aromat
Margarynę, cukier, wodę i kakao rozpuścić w garnku na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Po zagotowaniu, trzymać na gazie ok. 5 min, zdjąć z gazu, przestudzić. Miksować masę, dodawać po żółtku, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, aromat i alkohol. Białka ubić na sztywną pianę i delikatni wymieszać. Wlać masę do blaszki i piec w temp. 180°C 45-60 minut. Można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz