Pasztet z cukinii
Przepis dla wegetarian i nie tylko..
Składniki:
3 szklanki cukinii startej na dużych oczkach
3 duże cebule
1,5 szklanki bułki tartej
4 jaja
20 dag sera żółtego
¾ szklanki oleju
sól, pieprz, pieprz ziołowy, natka pietruszki
w wersji de luxe dodatkowo zastosowano:
4 marchewki gotowane i starte na tarce
20-30 dag grzybów świeżych np.: kurki, gołąbki lub po prostu pieczarki, pokrojone w cienkie paski i podduszone z cebulą
Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić. Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę. Keksówkę wysmarować olejem, posypać bułką tartą, przełożyć masę, delikatnie posypać bułką tartą i piec w 180°C około 40-50 minut.
Uwielbiam ten pasztet! Cudo :)
OdpowiedzUsuń