Szaszłyki z kurczaka ze szpinakiem
Przepis na szybkie i zdrowe danie. Możemy poczuć greckie smaki w naszej polskiej kuchni
Składniki:
Szaszłyki:
800 g filetów z kurczaka
świeżo
wyciśnięty sok z 1 cytryny
przyprawa do
kurczaka
sól
pieprz
3 łyżki oleju
olej do smażenia
Szpinak:
500 g świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany
sól
pieprz
Filety z kurczaka pociąć w podłużne paski, tak aby łatwo je było nabić na drewniane szpadki do szaszłyków. Pocięte mięso przełożyć do miski, zalać sokiem z cytryny, olejem, doprawić przyprawa do kurczaka solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Zamarynowane mięso nadziać na szpadki do szaszłyków, rozgrzać olej na patelni grillowej (ewentualnie zwykłej) i smażyć kurczaka na rumiano ze wszystkich stron.
Szpinak dokładnie umyć, włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem i gotować przez 2 minuty. Ugotowany szpinak odcedzić, przelać zimną wodą, i posiekać.
W przypadku mrożonego szpinaku włożyć go do garnka i podgrzewać aż się rozmrozi i woda trochę odparuje.
Rozgrzać w rondlu masło, wrzucić wyciśnięty czosnek do zeszklenia. Dodać szpinak i dusić na niewielkim ogniu ok. 5 minut. Dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz