Miodowo – imbirowe skrzydełka z sałatką ziemniaczaną
Przepis na to danie mamy od naszej zaprzyjaźnionej cioci, a ona dostała go od swojej cioci, a tamta ciocia...Zresztą nieważne. Najważniejsze ze skrzydełka smakują wyśmienicie i my zawsze serwujemy je z sałatką ziemniaczaną. W takim połączeniu od lat smakują najlepiej.
Skrzydełka
1
kg skrzydełek z kurczaka
1
szklanka bulionu
2
łyżki miodu naturalnego
3
ząbki czosnku
3
łyżki mielonego imbiru
4
łyżki sosu sojowo-grzybowego
Do
bulionu dodać miód, imbir, rozgnieciony czosnek i sos sojowo - grzybowy. Wymieszać
i krótko zagotować. Skrzydełka podzielić na trzy części odrzucić końcówkę (można
ugotować na niej zupę) i obgotować je około 10 minut. Po obgotowaniu skrzydełka
przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki i zalać wcześniej przygotowanym
sosem i pozostawić na godzinę. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C.
W czasie pieczenia można skrzydełka odwracać.
Sałatka
ziemniaczana
1
kg ziemniaków
1
mały kefir
pęczek
koperku
Vegeta
Ziemniaki
obrać, ugotować, odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Zimne ziemniaki pokroić
w kostkę 1cm na 1 cm. Dodać Vegetę, kefir i posiekany koperek. Wszystko wymieszać,
ewentualnie doprawić. Podawać ze skrzydełkami.
Komentarze
Prześlij komentarz