Piaskowiec z rabarbarem

Łatwe ale zarazem smaczne ciasto na każda porę roku. Może być ze śliwkami, jabłkami i innymi owocami. My proponujemy z nieco zapomnianym rabarbarem. Chwila ucierania i krojenia i potem już można zasiąść z dobrą herbatą i się delektować.


Składniki:

250 g masła roślinnego
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
3 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łodygi rabarbaru (mogą być jabłka, śliwki, truskawki, wiśnie)


Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodawać po jednym jajku. Gdy masa będzie gładka dodać proszek do pieczenia, budyń i mąkę. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (z papierem do pieczenia ciasto jest za wilgotne) na to wyłożyć świeże owoce i przykryć drugą częścią ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 160°C. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.






















Komentarze

Popularne posty