Krokiety z farszem kapuściano-grzybowym
Popularne danie znane w wielu domach może być zarówno z farszem mięsnym lub tak jak u nas tylko z kapustą i z grzybami dla tych co za mięsem nie przepadają
Składniki:
Ciasto:1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 jaja
szczypta soli
niepełna szklanka gorącej wody
Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
300 g pieczarek
sos grzybowy w proszku
2 cebule
4 jaja
1 szkl. bułki tartej
pieprz, sól
Sporządzić ciasto naleśnikowe i usmażyć naleśniki.
Kapustę ugotować do miękkości, odcedzić, wystudzić i pokroić. Przeprowadzić obróbkę wstępną pieczarek i zetrzeć je na tarce, na grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć, dodać pieczarki i udusić do odparowania wody, wystudzić. Kapustę połączyć z pieczarkami, dodać sos w proszku i przyprawić pieprzem i solą do smaku. Formować krokiety, panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Podawać z barszczem czerwonym czystym.
Komentarze
Prześlij komentarz