Czekoladowe babeczki z malinową konfiturą i kremem truflowym

Niby proste babeczki, bo zwykłe muffiny kakaowe, ale co się dzieje, gdy dodamy konfiturę wiśniową i intensywny krem o smaku mocno truflowym. Powstają eleganckie róże o bogatym smaku i zaskakującym nadzieniu. Takie babeczki cieszą kupki smakowe i oczy.

Składniki na 14 babeczek:
 
2 jajka duże
4 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
200 ml oleju
konfitura malinowa lub wiśniowa
 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać olej i mleko. Dodać przesiane suche składniki, wymieszać. Przełożyć masę do formy muffinowej wyłożonej papilotkami. Piec w temperaturze 180* około 20 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu, tylką zrobić otwór w babeczce i wcisnąć konfiturę rękawem cukierniczym.
 
Krem truflowy:
350 g serka mascarpone
100 ml śmietanki kremówki 30 %
150 g trufli ( cukierków)
maliny do ozdoby
 
Śmietankę zagotować, dodać trufle, mieszać do rozpuszczenia. Masę wystudzić, schłodzić w lodówce. Ubić z mascarpone na krem. Przełożyć krem do worka cukierniczego. Dowolnie ozdobić babeczki.





Komentarze

Popularne posty