Czekoladowe babeczki z malinową konfiturą i kremem truflowym
Niby proste babeczki, bo zwykłe muffiny kakaowe, ale co się dzieje, gdy dodamy konfiturę wiśniową i intensywny krem o smaku mocno truflowym. Powstają eleganckie róże o bogatym smaku i zaskakującym nadzieniu. Takie babeczki cieszą kupki smakowe i oczy.
Składniki
na 14 babeczek:
2
jajka duże
4
łyżki kakao
3/4
szklanki cukru
2
szklanki mąki pszennej
2
łyżeczki proszku do pieczenia
1
szklanka mleka
200
ml oleju
konfitura
malinowa lub wiśniowa
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrem,
stopniowo dodawać olej i mleko. Dodać przesiane suche składniki, wymieszać.
Przełożyć masę do formy muffinowej wyłożonej papilotkami. Piec w temperaturze
180* około 20 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu, tylką zrobić otwór w
babeczce i wcisnąć konfiturę rękawem cukierniczym.
Krem
truflowy:
350
g serka mascarpone
100
ml śmietanki kremówki 30 %
150
g trufli ( cukierków)
maliny
do ozdoby
Śmietankę
zagotować, dodać trufle, mieszać do rozpuszczenia. Masę wystudzić, schłodzić w
lodówce. Ubić z mascarpone na krem. Przełożyć krem do worka cukierniczego. Dowolnie
ozdobić babeczki.
Komentarze
Prześlij komentarz