Bezowe kwiatki
Jadalne kwiatki? Proszę bardzo. Pięknie kolorowe, smaczne i pomarańczowe. Cudne nam wyszły. Ciasto bezowe nie ma dla nas tajemnic, formujemy różne kształty, dodajemy różne kremy i dodatki i wychodzą cuda.
Składniki:
Blaty:
280g białek
400g drobnego cukru
20g skrobi ziemniaczanej
łyżka soku z cytryny
Białka podbić, dodawać cukier po jednej łyżce w odstępach co 2 minuty, cały czas ubijając, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać mąkę i sok z cytryny, chwilę ubijać, odłożyć 1/6 piany i wymieszać ją z pomarańczowym barwnikiem, po czym przełożyć do rękawa cukierniczego. Białą pianę przełożyć do drugiego rękawa. Wyciskać na blachę z papierem białą pianą kwiatki składające się z 6 płatków, środek zrobić pomarańczową pianą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni, po czym od razu zmniejszyć na 90 stopni, suszyć do momentu odparowania wody.
Krem
200g Orange curd
460ml śmietanki 30% zimnej
250g serka mascarpone zimnego
Śmietankę i mascarpone ubić, dodać Orange curd, chwilę ubić na wolnych obrotach, do połączenia się składników. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na jednym kwiatku bezowym, przykrywać drugim.
Blaty:
280g białek
400g drobnego cukru
20g skrobi ziemniaczanej
łyżka soku z cytryny
Białka podbić, dodawać cukier po jednej łyżce w odstępach co 2 minuty, cały czas ubijając, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać mąkę i sok z cytryny, chwilę ubijać, odłożyć 1/6 piany i wymieszać ją z pomarańczowym barwnikiem, po czym przełożyć do rękawa cukierniczego. Białą pianę przełożyć do drugiego rękawa. Wyciskać na blachę z papierem białą pianą kwiatki składające się z 6 płatków, środek zrobić pomarańczową pianą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni, po czym od razu zmniejszyć na 90 stopni, suszyć do momentu odparowania wody.
Krem
200g Orange curd
460ml śmietanki 30% zimnej
250g serka mascarpone zimnego
Śmietankę i mascarpone ubić, dodać Orange curd, chwilę ubić na wolnych obrotach, do połączenia się składników. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na jednym kwiatku bezowym, przykrywać drugim.
Orange curd:
2 jajka
100 g cukru
50 g masła
sok i skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
W kąpieli wodnej umieścić miskę z jajami z cukrem, sokiem z pomarańczy i otartą skórką. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, aż masa zgęstnieje (uważać, aby jej nie zagotować). Gdy osiągnie kremową konsystencję, zdjąć miskę z ognia i dodać masło, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Gotowy orange curd przelać do miseczki czy też słoiczka i odstaw do wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz